Biorę ciasto francuskie i 2 torebki budyniu. Te proste, pyszne ciastka powstają w pół godziny
Podobne ciastka można kupić w cukierni, ale po co, skoro samemu można je przygotować w pół godziny? I to z pieczeniem! Będą świeżutkie, chrupiące i delikatne. A pracy przy nich całe 10-15 minut plus czas gotowania i pieczenia. Myślę, że każdy znajdzie tyle czasu, by uszykować dla najbliższych coś smacznego.
Jak upiec płaskie blaty z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie ma tendencję do wybrzuszania się w czasie pieczenia. By tego uniknąć i otrzymać w miarę płaskie blaty, warto zastosować kilka prostych rozwiązań.
- Przed pieczeniem ciasto francuskie należy ponakłuwać na całej powierzchni widelcem. Dzięki temu para wodna będzie mogła swobodnie uchodzić, bez podnoszenia ciasta.
- Blaty ciasta warto piec pod obciążeniem. Najlepiej ułożyć je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia, a potem drugą blachą. Dzięki temu ciasto nie będzie w stanie pofalować się w czasie pieczenia.
- Jeśli nie pieczecie ciasta pod obciążeniem, po upieczeniu jeszcze gorące możecie przycisnąć deską do krojenia.
- By otrzymać cienkie i chrupiące blaty ciasta, przed pieczeniem można je lekko rozwałkować.
- Należy też je piec w odpowiedniej temperaturze. Ta ok. 200 stopni Celsjusza będzie najlepsza. W zbyt wysokiej ciasto zacznie intensywnie rosnąć, a w za niskiej, masło będzie się z niego wytapiać.
Jak zrobić szybkie ciastka z budyniem?
Przygotowanie tych prostych ciastek z budyniem trwa dosłownie chwilę. Wystarczy upiec dwa blaty ciasta i ugotować budyń z torebki. Ja dodaję do niego też trochę masła, dzięki czemu masa wychodzi smaczniejsza i bardziej kremowa. Po przełożeniu blatów ciasta gorącym budyniem całość należy wystudzić, a potem dobrze schłodzić w lodówce. Teraz pozostaje oprószyć ciasto cukrem pudrem i pokroić w prostokąty.
Przepis: Ciastka z budyniem
Ciasto francuskie przekładane budyniem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 750 ml mleka
- 5-6 łyżek cukru
- 50 g masła
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Pieczenie ciastaCiasto rozwiń, przekrój na dwa równe płaty. Ułóż je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, a potem blachą. Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza, ewentualnie dopiecz jeszcze 5 minut po zdjęciu blachy i papieru. Blaty wystudź.
- Przygotowanie budyniu2/3 mleka zagotuj z masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy i cukier. Wlej do gorącego mleka, wymieszaj. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.
- Wykańczanie ciastaGorącym budyniem przełóż blaty ciasta, całość wystudź, dobrze schłodź w lodówce. Wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem, ciasto pokrój na prostokątne ciastka.
Czym jeszcze można przełożyć blaty ciasta francuskiego?
Do przełożenia blatów ciasta francuskiego można też wykorzystać gotowy krem karpatka. Podobny krem przygotujecie bez problemu domowym sposobem. Trzeba tylko podgrzać mleko ze śmietanką i wanilią, utrzeć żółtka z cukrem i skrobią ziemniaczaną, a potem rozprowadzić je częścią mleka. Po wymieszaniu całego mleka i mieszanki żółtkowej całość gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty krem. Mieszamy go z masłem i całość lekko studzimy. Budyń można też wyłożyć na warstwę marmolady, dżemu czy powideł. Wtedy deser będzie miał pełniejszy smak.